1. Φρόντιζε να αξιοποιείς με τον καλύτερο τρόπο την ηλιακή ενέργεια για τη θέρμανση του σπιτιού σου το χειμώνα. Την ημέρα άνοιγε τις κουρτίνες και άφηνε τον ήλιο να μπαίνει στο σπίτι και να το ζεσταίνει. Το βράδυ κλείνε τα εξώφυλλα των παραθύρων και τις κουρτίνες, για να μη φεύγει γρήγορα η θερμότητα.
2. Το καλοκαίρι, κατέβαζε τις τέντες και κλείνε τα εξώφυλλα των παραθύρων την ημέρα, για να προστατεύεται το σπίτι απ’ τον ήλιο. Το βράδυ άνοιγε τα παράθυρα, για να δημιουργούνται ρεύματα και να δροσίζεται το σπίτι.
3. Θυμήσου ότι ένας ανεμιστήρας μας δροσίζει, ενώ καταναλώνει ενέργεια όση και ένας κοινός λαμπτήρας φωτισμού. Η καλύτερη θέση για ένα ανεμιστήρα είναι η οροφή.
4. Φρόντιζε τα παράθυρα να είναι κλειστά όταν λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης το χειμώνα, ή το σύστημα ψύξης το καλοκαίρι, για να μη χάνεται πολύτιμη ενέργεια.
5. Ένα κτίριο με μόνωση και διπλά τζάμια έχει πολύ μικρότερες απώλειες θερμότητας το χειμώνα και “ζεσταίνεται” δυσκολότερα το καλοκαίρι. Επομένως μας εξασφαλίζει πιο άνετες συνθήκες διαβίωσης απ’ ότι ένα κτίριο χωρίς μόνωση.
6. Φρόντιζε να μη μένουν αναμμένα φώτα σε δωμάτια, όταν δεν είναι απαραίτητο. Να θυμάσαι ότι οι λαμπτήρες φθορισμού είναι πιο οικονομικοί από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, που παρέχουν το ίδιο φως. Ακόμα, όλοι οι λαμπτήρες αποδίδουν περισσότερο φως, αν συνηθίζεις να τους ξεσκονίζεις συχνά.7. Φρόντιζε οι οικιακές ηλεκτρικές συσκευές να τοποθετούνται στην κατάλληλη θέση (π.χ. το ψυγείο μακριά από το καλοριφέρ ή την ηλεκτρική κουζίνα...) και να χρησιμοποιούνται σωστά (π.χ. η πόρτα του ψυγείου ή του φούρνου να είναι καλά κλεισμένη, να γίνεται λογική χρήση του θερμοσίφωνα....)
11. Φρόντιζε, όταν σου δίνεται ευκαιρία, να ενημερώνεις τους γύρω σου για τα πλεονεκτήματα της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
12. Να συνδέεις πάντα την κατανάλωση ενέργειας με τα προβλήματα που η παραγωγή και η χρήση της προκαλεί στο περιβάλλον.
Επιλέγουμε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας γιατί…
· Καταναλώνουν 4-5 φορές λιγότερη ενέργεια από τις κοινές λάμπες πυρακτώσεως.
· Έχουν διάρκεια ζωής 8-12 χρόνια.
· Η χρήση τους μειώνει το ετήσιο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος κατά 12 ευρώ περίπου ανά λάμπα.
· Με τη χρήση μιας λάμπας εξοικονόμησης γλιτώνουμε την ατμόσφαιρα από 116 κιλά ρύπων διοξειδίου του άνθρακα περίπου το χρόνο, αφού αυτή επιβαρύνει μόλις με 29 κιλά διοξειδίου του άνθρακα.
· Μας φαίνονται πιο ακριβές από τις λάμπες πυρακτώσεως – αν όμως υπολογίσουμε το συνολικό κόστος (αγοράς και ηλεκτρικού ρεύματος) για 5 χρόνια χρήσης, αυτό ανέρχεται σε μόλις 23 ευρώ! (Υπολογίζουμε μια μέση τιμή αγοράς 8 ευρώ συν 3 ευρώ περίπου το χρόνο σε κατανάλωση ρεύματος)
· Κυκλοφορούν πλέον σε μεγάλη ποικιλία που μπορεί να καλύψει σχεδόν όλες τις ανάγκες και τα γούστα. Ας μην ξεχνάμε ότι όσο καλύτερης ποιότητας είναι η λάμπα εξοικονόμησης, τόσο καλύτερο θα είναι το φως της.
· Δεν επηρεάζουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου – μας προσφέρουν αυτό ακριβώς που χρειαζόμασταν όταν τις αγοράσαμε: φωτισμό.
· Η στροφή στις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας στην Ελλάδα θα περιόριζε σημαντικά την ανάγκη για την κατασκευή νέων ρυπογόνων σταθμών παραγωγής ενέργειας, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα.
· Είναι φιλικές προς το κλίμα.
Μια αξιοπρεπη προσπαθεια κανει η greenpeace.... Επισκεφτειτε το site της και "κλεψτε" ιδεες για εξοικονομηση ενεργειας...
Γεια και χαρά σε όλους . . .
Τα σέβη μου, Amelie.
7 σχόλια:
Amelie μου
Τα περισσοτερα τα εφαρμοζουμε.Πολυ ωραιο ποστ.
Σε φιλω
Χαλαστηκα οταν εσκασα 25 ευρωπουλα για τις λαμπες στο σαλονι....ομως τωρα απολαμβανω πιο υψηλο φωτισμο....και αισθανομαι πιο υπευθυνη απεναντι στο περιβαλλον....καταστρεφω λιγοτερο...τουλαχιστον προσπαθω!
Την καλησπερα μου Αμελι.
Οδηγίες προς ναυτιλομένους.
Άντε καλοσώρισες στο blog σου.
Να είσαι καλά.
faraona: καλησπερα... απλη υπενθυμιση... χαιρομαι οως που αυξανομαστε! γεια και χαρα!
λου: ειναι πολυ τσιμπιμενες ειναι η αληθεια , αλλα χαλαλι... μονο μια δεν εχω αλλαξει... αλλα δεν την χρησιμοποιω πολυ... γεια και χαρα σου λου!!! φιλια!
γιωργος χρηστινιδης: γεια και χαρα... να σαι καλα! χαχα "ναυτιλομενους" φιλια!
Λαμπτήρες έχω βάλει εδώ και χρόνια , όσο για τα άλλα προσπαθώ όσο μπορώ γιατί καιο άνδρας μου και εγώ είμαστε οικολόγοι όσο δεν μπορείς να φανταστείς.Λίγο εγώ χαλώ περισσότερο νερό στα πιάτα..μα όλοι έχουμε τα ελατώματα μας!
εννοειται βρε αχτιδουλα οτι δεν μπορουμε να τα τηρουμε ολα... και ξοδευω αρκετο νερο ειδικα το καλοκαιρι με τοση ζεστη... κανεις δεν ειναι τελειος... αλλα οπου μπορουμε... να σαι καλα! γεια και χαρα!
Δεν φτάνει μόνο η προσπάθεια του καθενός μας,
αλλά και η ευρύτερη οικολογική συνείδηση.
Το ερώτημα είναι πως μπορεί να γίνει αυτό στην Ελλάδα?
Έλα ντε, αν μας τάξουν καμιά επιδότηση
από την Ευρωπαϊκή ένωση, κάτι μπορεί να γίνει.
Δημοσίευση σχολίου