Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

The Beautiful Mind


Ο ΑΝΤΑΝΑΣ ΜΟΚΟΥΣ ΣΙΒΙΚΑΣ, 56 ετών, Κολομβιανός μαθηματικός και φιλόσοφος, με καταγωγή από τη Λιθουανία. Το 1993, παραιτήθηκε από καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Κολομβίας και έθεσε υποψηφιότητα, επιτυχώς, για δήμαρχος της Μπογκοτά. Υπηρέτησε την πόλη του για 2 θητείες, μέχρι το 2004, και πέτυχε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, αυτό που λέμε όλοι ότι πρέπει να γίνει αλλά δεν ξέρουμε πώς, όταν συναπαντάμε κάτι στραβό στην κοινωνία μας και αναρωτιόμαστε πώς να το διοθρώσουμε: άλλαξε τη νοοτροπία των συμπολιτών του!

ΜΕ την εφευρετικότητα ενός ακαδημαϊκού, ο Αντάνας Μόκους κατάφερε να μετατρέψει την Μπογκοτά σε «μία πειραματική τάξη 6,5 εκατομμυρίων... μαθητών». Μιλάμε για μια πόλη που, μέχρι να την «αναλάβει» αυτός, ήταν πνιγμένη στο έγκλημα, στο καυσαέριο, στο άναρχο κυκλοφοριακό σύστημα, στην ανεξέλεγκτη διαφθορά, στην επιθετική συμπεριφορά του ενός πολίτη προς τον άλλον, στα σκουπίδια και στη βρώμα -αν κάτι σας θυμίζουν όλ' αυτά.


Ο ΚΟΣΜΟΣ, μέσα από τον θυμό και την απογοήτευσή του, διψούσε για μιαν αλλαγή. Λαχταρούσε να 'ρθουν καλύτερες μέρες στη ζωή του. Ηλπιζε σε έναν ηγέτη που θα είχε όραμα, θάρρος και φαντασία. Ο Μόκους «έπεσε» στη ζωή τους σαν δώρο εξ ουρανού. Στα αμφιθέατρα του πανεπιστημίου είχε τη φήμη «εκκεντρικού καθηγητή», που επικοινωνούσε και δίδασκε τους φοιτητές του με σύμβολα, χιούμορ και μεταφορές. Τις ίδιες μεθόδους, αλλά πολύ πιο «τραβηγμένες» απ' ό,τι μέσα στα αμφιθέατρα, εφάρμοσε στους δρόμους της Μπογκοτά.

ΠΡΟΣΕΛΑΒΕ 420 μίμους για να ελέγχουν εκείνοι την κυκλοφοριακή συμφόρηση της πόλης και την επικίνδυνη οδήγηση, αφού επί χρόνια η Τροχαία και η Αστυνομία αποδείχθηκαν ανύπαρκτες και διεφθαρμένες. Οι μίμοι, σταματώντας τους παρανομούντες οδηγούς και με διάφορα χιουμοριστικά «κόλπα», γκριμάτσες, χειρονομίες, μικρές ταμπελίτσες που έγραφαν «τώρα, γιατί το έκανες αυτό, μεγάλε;», κατάφεραν και τους έκαναν, σιγά σιγά, προσεκτικότερους. Η φιλοσοφική προσέγγιση του Μόκους ήταν ότι «το κόσμιο κράξιμο είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το όποιο πρόστιμο», το οποίο, βεβαίως, έτσι κι αλλιώς, οι περισσότεροι κατάφεραν να «σβήσουν».

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ «Βραδιά Γυναικών» και ζήτησε απ' όλους τους άνδρες να μείνουν στο σπίτι να περιποιηθούν τα παιδιά. Περισσότερες από 700.000 γυναίκες βγήκαν έξω στις 3 τέτοιες βραδιές που διοργάνωσε γι' αυτές. Οταν προέκυψε σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας, ο Μόκους εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό σποτ κάνοντας ντους, κλείνοντας το νερό την ώρα που σαπούνιζε το σώμα του και ζητώντας έπειτα από τον κόσμο να κάνει το ίδιο.


ΖΗΤΗΣΕ, ακόμα, από τους συμπολίτες του να πληρώσουν, όσοι ήθελαν, ένα επιπλέον 10% εθελοντικού φόρου, ώστε να φτιάξει με τα χρήματα αυτά κέντρα ημέρας για τα παιδιά εργαζόμενων μητέρων, να βελτιώσει τα κέντρα υγείας κ.λπ. Ο κόσμος τον εμπιστευόταν. Ηξερε ότι δεν ήταν λαμόγιο. Τον είδε να ξηλώνει απ' όλες τις δημοτικές υπηρεσίες τους αργόσχολους και όχι καθαρούς υπαλλήλους, και να εμποδίζει τους δημοτικούς συμβούλους άλλων παρατάξεων να διορίσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Ετσι, 63.000 άνθρωποι έσπευσαν να ενισχύσουν αυτό το ταμείο «εθελοντικής φορολογίας».

Ο ΜΟΚΟΥΣ προέτρεψε ακόμα τους συμπολίτες του να τον ενημερώνουν όποτε συναντούσαν έναν καλό και έντιμο ταξιτζή. Ετσι, φτιάχτηκε μια λίστα 150 οδηγών ταξί, τους οποίους ο δήμαρχος φώναξε και άκουσε από αυτούς συμβουλές και προτάσεις για το πώς να βελτιωθεί η συμπεριφορά και των υπολοίπων. Τους ονόμασε «Ιππότες της Ζέβρας» και εφάρμοσε αμέσως όσα του πρότειναν, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το μυστικό του ήταν ότι παρέκαμψε το, επίσης, διεφθαρμένο και άχρηστο συνδικάτο των (και) εκεί ταξιτζήδων.

Ο ΜΟΚΟΥΣ δεν είναι «μια γραφική περίπτωση», όπως ίσως σπεύσουν να πουν ορισμένοι. Οι μέθοδοί του στηρίζονται σε συγκεκριμένες αρχές και φιλοσοφικές προσεγγίσεις σχετικά με το πώς να κερδίσεις την εκτίμηση των μαζών, πώς να εμφυσήσεις σε αυτούς τις αρχές της αξιοπρέπειας, την εντιμότητα κ.λπ., και πώς να βρίσκεις τη χρυσή τομή μεταξύ «επίσημων και μη επίσημων κανόνων» στη ζωή. Στην ιστοσελίδα http://www.hno.harvarrd.edu/gazette/2004/03.11.01-mockus.html. υπάρχει, στο περιοδικό Harvard University Gazette, ένα εξαιρετικό σημείωμα της Μαρίας Κριστίνα Καμπαλέρο, που είναι από την Μπογκοτά και ήταν υπότροφος στο Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/03/2008


Σκεφτείτε να είχαμε τέτοιους ανθρωπους στη Βουλη...
Βεβαια δεν θα ειχε την ιδια γοητεια... να μην υπαρχει συγχυση στους δρομους; ταξιτζηδες που σε κλεβουν και σε βριζουν; να μην εχουμε λαμογια πολιτικους και πολλα πολλα αλλα τετοια ωραια "μικρο"-πραγματα!;!;! ε! όχι! ξενερωτα θα ηταν τωρα που το σκεφτομαι.... α-πα-πα-πα!!! αποκλειεται δεν θα μπορουσα να ζω ετσι!!! πιστευω και εσεις το ιδιο! Η ζωή μας θα ηταν βαρετη χωρις αυτες τις εντασεις! α-πα-ρα-δε-κτο!
Κατα αρχην να μενεις σε μια πολη που εχει παρομοιο ονομα με την Δαφνη Μποκοτα δεν εχω κατι με τη γυναικα ... απλα να μωρε, δεν ειναι και ο,τι καλυτερο!
Επισης, άλλο και τουτο, να εχεις μιμους να σου φτιαχνουν τη διαθεση αντι για τροχονομους που σου μαυριζουν την ψυχη; να πηγαινεις δηλαδη χαμογελαστος και ευδιαθετος στη δουλεια σου αντι να εισαι κατσουφιασμενος και στην τσιτα!;! αθλιο!
Βεβαια αν υπηρχε ενας τετοιος ανθρωπος στην Ελλαδαρα, ή γκεϊ θα ηταν, ή βλακας, ή φλωρος για εμας τους Μαγκες Ελληνες, το ποσοστο που θα τον αποδεχοταν θα ηταν όχι μηδαμινό αλλα ανυπαρκτο... αφου φυσικα δεν θα εκανε ρουσφετια σε κανεναν και δεν θα βολευε κανεναν. Αξιοκρατία και μα...κιες τωρα... δεν βαριεσαι καλα ειμαστε, εχουμε το σπιτακι μας, το γραφειακι μας, δεν μας ελεγχει κανενας...
Εθελοντικος φορος!!!! χαχαχαχα!!! ποιος Ελληναράς θα εδινε εθελοντικο φορο!!!
Μαλλον θα τον σταυρωναν στην Ελλαδα αν "κατεβαινε" τετοιος ανθρωπος εξ' ουρανου!

Γεια και χαρα!!!

25 σχόλια:

Γκρινιάρης είπε...

Καλημέρα!

Πάρα πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά! Καλά έκανες και αναδημοσίευσες το άρθρο.

Εντυπωσιακές οι πρακτικές που εφάρμοσε και τα αποτελέσματα που είχαν.

Αλλά όπως λες, τι θα γινόταν αν εμφανιζόταν και σε μας κάποιος τέτοιος; Και σου λέω εγώ υπάρχει, όχι ένας αλλά πολλοί σαν αυτόν, με τέτοιες ριζοσπαστικές ιδέες. Νομίζεις οτι θα αντέξει στο σύστημα; Νομίζεις οτι ο Έλληνας, που θα χάσεις το ρουσφέτι του, την βολή του, το μέσο για την πολεοδομία, το μέσο για την επιχορήγηση κλπ, θέλει τέτοιους ανθρώπους; Αμφιβάλλω.

Χωρίς πλάκα, μόνο το μέτρο του εθελοντικού φόρου θα είχε αποτέλεσμα. Γιατί νομίζω οτι ο Έλληνας δεν έχει πρόβλημα να τσοντάρει κάποια χρήματα αν είναι για καλό, κι ας μην είναι τελείως ξεκάθαρο πως γίνεται η διαχείρησή τους. Δες στους τηλε/ραδιο-μαραθώνιους.
Γιατί για τον Έλληνα δεν είναι τόσο δύσκολο να βάλει το χέρι στην τσέπη, όσο να αλλάξει αυτή τη ριζωμένη νοοτροπία.

kakaskimos είπε...

Αν ονόμαζε τον εθελοντικό φόρο κάτι σαν δωρεά, εθελοντική βοήθεια κι έβαζε και κανένα παπά μπροστά, θα μάζευε πολύ περισσότερα χρήματα απο τον Κολομβιανό.
Εμ, κι αυτοί οι έμποροι εκεί κάτω. Δεν παίρνουν παράδειγμα απο τους δικούς μας? Ρίξε μπόλικο χρήμα να διαφθαρούν όλοι, να μην μπορεί να κουνηθεί φίλο.
Απορώ πως τον άφησαν.

amelie είπε...

γκρινιαρης: συμφωνουμε απολυτα. τον εθελοντικο φορο δεν τον σκεφτηκα ετσι, ισως εχεις δικιο...

κακασκιμος: αμα εβαζε παπα οπως λες.... οι γιαγιαδες θα εδιναν ολη την συνταξη!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Πολύ ωραίο άρθρο, μακάρι να υπήρχαν στην Ελλάδα τέτοιοι άνθρωποι!

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

Πολύ ενδιαφέρον αυτό το κείμενο. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχουν μπροστάρηδες σε κανένα τομέα του πολιτισμού μας (και αυτό είναι ένα πρόβλημά μας - παλιότερα υπήρχαν). Αντίθετα υπάρχουν πολλά αρνητικά πρότυπα. Καλό βράδυ Amelie.

amelie είπε...

αχτιδα: μακαρι-μακαρι, αλλα που!!! στην ελλαδα... που ο ενας μαχαιρωνει τον αλλο!
γιωργος χρηστινιδης:παλιοτερα φυσικα και υπηρχαν γιατι ηταν αρχη, μετα που ανακαλυψαν τις μπαγαμποδιες(οπως λενε και στο χωριο μου) ξεχασαν τι σημαινει η λεξη τιμιος!
καλο βραδυ γιωργο χ.!

mikros fokion είπε...

amelie καλα εκανες και το ανεβασες αυτο... ετσι για να μην νομιζουμε οτι η πραγματικοτητα ειναι θεου θελημα αλλα ενα δημιουργημα των ιδιων των ανθρωπων... οποτε στο χερι μας (και ιδιαιτερα στο μυαλο μας) ειναι να δημιουργησουμε την πραγματικοτητα που θελουμε! αν και βλεποντας γυρω μου τους ανθρωπους εχω την εντυπωση οτι δημιουργουμε την πραγματικοτητα που μας αξιζει...

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Εγώ πάλι αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν ΟΥΤΕ ένας να μην έχει την διάθεση να κάνει κάτι το σωστό; αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν όνειρα για τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους ,για το όνομα που θα αφήσουν πίσω τους;Δεν τους αρκούν τόσα λεφτά, να τα κάνουν τι βρε παιδάκι μου, την ίδια κατάληξη θα έχουν με τον πιό φτωχό άνθρωπο..Αν ο διπλανός σου δεν είναι καλά σε λίγο δεν θα είσαι κι εσύ..Λυπάμαι αφάνταστα πίστεψε με που η πατρίδα μου έγινε έτσι..Τι και ποιόν να τιμωρήσεις, αφού κι εκείνος που υπόσχεται κάτι καλύτερο γίνεται χειρότερος από τον προηγούμενο και η ελπίδα γίνεται απογοήτευση.

Spyros Vlahos είπε...

Σίγουρα υπάρχουν πλήθη ανθρώπων που έχουν συχαθεί τούτη την κατάσταση της διεφθαρμένης καθημερνότητας. Αν υπήρχε κάποιος τέτοιος θα μπορούσε να συσπειρώσει ένα σωρό κόσμο γύρω του.
Έχουμε μείνει στην πίκρα ότι δεν γίνεται τίποτα και στο "δε βαριέσαι", όμως , όπως λέει και η cynical(να την επισκεφτείτε) πρέπει ν' αρχίσουμε να διαδίδουμε τις καλές περιπτώσεις που συμβαίνουν.
Θα μπορούσαμε να κάναμε ένα blog, μια Λευκή Βίβλο και να σωρεύαμε πληροφορίες για τα σωστά που συμβαίνουν και για τους μη εκμεταλευτές επαγγελματίες. Αν μαθεύονταν τέτοια νέα θα ισχυροποιούνταν αυτοί και τα λαμόγια θα μαράζωναν.
Είσαστε για ένα΄Κίνημα Πολιτών;

kanataki είπε...

περίμενα μέχρι το τέλος να δω αν κάποιος τον δολοφόνησε, αλλά ευτυχώς δεν σκέφτονται όλοι σαν κι εμένα


υγ τον θέλω αυτόν
υγ θα τον ψηφίσω!

kelly alamanou είπε...

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΚΥΡΙΟΣ!!!!!
ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ!!

Love and Poison είπε...

Είδα beautiful mind και νόμιζα σε μένα θα χάριζες το ποστ σου :(((( Κρίμα... κλαψ κλαψ, σνιφ σνιφ, λυγμ, ουγκ...

roadartist είπε...

Καταπληκτικό!!!!!
Μπραβο βρε για την αναρτηση, αυτα ειναι πρότυπα κανονικοτατα οντως..
Αλλα τι να καταλαβουν οι ελληναρες σωστα τα λες..
"να εχεις μιμους να σου φτιαχνουν τη διαθεση αντι για τροχονομους που σου μαυριζουν την ψυχη" ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΝΕΙΡΟ, αλλά θα τους τρελαίναμε τους ανθρώπους.. :)
Δεν νομίζω να άντεχαν για πολύ στην Αθήνα...

Λου είπε...

Καλημερα Αμελακι...ειναι που εμεις παντα επιλεγαμε τον Βαρραβα.....υπαρχουν και στο Ελλαδισταν τετοιοι ανθρωποι....ειμαι σιγουρη....μηπως ηρθε ο καιρος να αλλαξουμε μυαλα?
Εγω παντως διαισθανομαι μια αλλαγη στον κοινωνικο οριζοντα, συμφωνεις?

If...ιγένεια είπε...

Τέτοιους Έλληνες έχουμε?

amelie είπε...

mikros fokion: η πραγματικοτητα που μας αξιζει, υπηρχε, υπαρχει και θα υπαρχει... εχουμε λιγο ακομα καιρο για να δημιουργησομε μια χωρα που θα εινια για λυπηση....

αχτιδα: τα περιεγραψες πολυ ωραια(φτιαξε ενα τετοιο ποστ) ολοι κοιτανε την παρτη τους δυστυχως... πως να περασουν καλα, πως να αρπαξουν, πως να π...ξουν...! αμα ο καθε ελληνας δεν αποδεχοταν την καταντια του , η χωρα μας θα ηταν τελεια γιατι ολοι οι "μεγαλοι" δεν θα ηταν τοσο μεεεεγααααλοι!

σπυρος: ετσι ειναι. ολοι απο τοτε που γεννιομαστε μαθαινουμε το "δε βαριεσαι" και μετα την αλφαβητα... ειμαι μεσα σε ενα κινημα πολιτων... θα το ξεκινησεις;

κανατακι: θα σκεφτοσουν να σκοτωσεις εναν τετοιο ανθρωπο...
ευτυχως ζει ακομα...

rodoula-kelly: τρομερος ε!!!;!! γι αυτο ανεβασα το ποστ... για να αρχισουμε να ζηταμε και εμεις τετοιους!!!

Love and poison: το επομενο ποστ που θα εχει τετοιο τιτλο θα ειναι για σενα...χεχε!

roadarist: με το που διαβασα αυτο το ποστ ενιωθα την υποχρεωση να το δημοσιευσω και απο το blog Μου... θα πηγαιναν σε κλινικη μετα απο μια εβδομαδα... χαχα!

λου: γεια σου λου!ο καιρος να αλλαξουμε μας περιμενει εδω και χρονια...
και εγω κατι διαισθανομαι... μακαρι! τι να πω... μακαρι!

if..ιγενεια: δεν ξερω τι να σου πω... λες να κανουμε μια αναζητηση , μπας και βρουμε κανεναν..?

γεια και χαρα σε ολους!

Spyros Vlahos είπε...

Amelie,
μην απογοητεύεσαι απότομα. Να συζητήσουμε τι ακριβώς να κάνουμε για να αντισταθούμε. Τα προβλήματά σου πιθανόν να μην είναι ίδια με τα δικά μου, έτσι δε θά 'χουμε και τον ίδιο εχθρό.
Εξάλλου για να στηθεί ένα project με αξιώσεις πρέπει να υπάρχει από πριν μια ζύμωση.
Η cynical είχε βάλει αυτή την ιδέα αρχικά, αλλά κι αυτή δεν έλεγε τρόπους δράσης.
Μια καλή αρχή θα ήταν να δημιουργούσαμε ένα blog όπου θα το διαχειρίζονταν πολλοί (εδώ οι γνώσεις μου είναι λιγοστές) και θα΄κατέθετε ο καθένας την άποψή του στο πιος είναι ο αμεσότερος εχθρός. Με αλλεπάλληλες ψηφοφορίες θα αποφασίζαμε. Ύστερα ίσως καταθέταμε στο Πρωτοδικείο αίτηση για δημιουργία συλλόγου (Bloggers Anonymous) και θα εκδίδαμε ψηφίσματα προς άπαντα ενδιαφερόμενο.
Θα επικοινωνούσαμε (μέσω blogs) με όσους ήξερε ο καθένας κι έτσι ίσως ξεκινούσε κάτι.
Χωρίς σχεδιασμό δεν πάει τίποτα.
Από την άλλη μεριά πιστεύω ότι τα διάφορα που γράφουμε και λέμε μεταξύ μας ομορφαίνουν τον κόσμο και, κατά κάποιον τρόπο, αντιστεκόμαστε. Είναι, βέβαια, ανοργάνωτη αυτή η αντίσταση και άρα θνησιγενής.
Περιμένω σκέψεις σου.

amelie είπε...

σπυρο μου, ειναι πολυ ωραια αυτα που λες... και θα σου πω τις σκεψεις μου, αλλα οχι τωρα, γιατι θα φυγω για λιγες μερες... την τριτη θα ειμαι πισω και θα εχω σκεφτει καποια πραγματα... λοιπον, θα τα πουμε συντομα...
γεια και χαρα

Spyros Vlahos είπε...

Καλή διαμονή και να περάσεις καλά
Τα λέμε

Spyros Vlahos είπε...

Πάντως εγώ πέρασα για μια καλημέρα

amelie είπε...

καλημερα.... δεν εχω ανεβασει ακομα ποστ γτ νιωθω οτι δεν εχω κατι να πω, περιμενω να κατεβασω ιδεες... φιλια

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

Τι να κάνουμε, θα περιμένουμε...

Spyros Vlahos είπε...

Ελπίζω ότι δε στέρεψες από ιδέες

Spyros Vlahos είπε...

Και, μια που το λέμε, στο Θιβέτ γίνεται γενοκτονία και ολοκαύτωμα. Πάλι οι μοναχοί (όπως στη Μπούρμα) πρωτοστατούν.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;

Regina είπε...

Και να εμφανίζονταν τέτοιος άνθρωπος εδώ, που ίσως να υπάρχουν κάποιοι το οργανωμένο σύστημα θα τον κατέστρεφε. Τρανταχτό παράδειγμα ο Λαμπράκης..
Η ιδεά του Σπύρου πολύ καλή, θα ήθελα να συμμετάσχω στην προσπάθεια αυτή.